O SREĆI I SLOBODI

Da li si slobodan?

Postoje različite teorije koje opisuju slobodu, a vekovima se čovek borio za jednu veoma važnu. Za slobodu govora. I  skoro da je uspeo da je izbori. Kažem, „skoro“, zato sto postoji i negativna koncepcija slobode, koju čovek meša sa dominacijom, pa tako uskače u tuđu slobodu, ne bi li ovladao njome, umesto da u svojoj uživa.
Ja verujem da je slobodan samo onaj ko se glasno smeje, iskreno voli, čvrsto grli, od srca se raduje svojim i tuđim pobedama.
Onaj ko sanja i ostvaruje svoje snove, onaj ko prasta, zasmejava, ohrabruje. Onaj ko se moli i zahvaljuje.
Slobodan je samo onaj ko zna smisao stvaranja sopstvene bajke i uživa u njoj bez potrebe da je bilo kome objašnjava.

Da li si srećan?

Nesrećni ne veruju srećnima.
Zbog svoje nesposobnosti da pronadju svoj život u moru tuđih iz kojih vire, nesrećni misle da je svačiji život nesrećan.
Slušaš ih kako tvrde dok objašnjavaju da je nemoguće da je neko toliko srećan a ima „ovaj“ ili „onaj“ problem. „Znam da je nemoguće da mu je sve idealno“, govore.
Iz te tvrdnje shvatim da nesrećni nisu oduvek nesrećni. Oni su samo na sreću ljuti. Ljuti zato što od nje očekuju. Očekuju da bude idealna, da im dođe i da ne prođe. To je kao da se naljutiš na gusenicu zato što je postala leptir.
„Sreća je lepa samo dok se čeka, dok kod sebe samo nagoveštaj da“.
Istina je da ne postoji čovek koji nema problem, ali postoji čovek kojeg isti ne čini nesrećnim.
Razlika između srećnog sa problemom i nesrećnog sa problemom je u tome što je srećan u problemu video izazov, a nesrećan problem.
P.S. „Sreća prati hrabre“.
                                                         Ankica Palić

Коментари

Популарни постови са овог блога

KOJA JE CENA PRAĆENJA RIJALITI PROGRAMA?