Šta treba znati o PRIZNANJIMA i PORICANJIMA


                                Ona

Visoko uzdignute glave koračala je raskvašenim ulicama grada ne obraćajući pažnju na užurbane prolaznike. Nikada nije volela kišu i jesen sem, možda, u najranijem detinjstvu kada je uživanje skakanja po baricama bila omiljena dečija zabava. Odrastanje, ali i okolnosti su je menjali. Nekada kako je htela, a nekada kako je moralo biti. Gluma joj nije jača strana, mimika lica otkrila bi svaki, pa i najmanji znak promene raspoloženja. Borba da se odglumi ono što se mora vremenom postaje noćna mora. Posebno njoj koja nije želela bilo šta i bilo kome da objašnjava.

Uzalud je visoko podignuta glava ako je duša opustošena.

Priznati sebi važnije je nego bilo kome drugom. Pasti i ustati časnije je nego glumiti lažnu sreću. Nema te kopije koja će, veštom posmatraču, izgledati kao original i nema tog čoveka koji je, lažući druge, uspeo da slaže sebe. 

Viđam je ovih dana, glava je neznatno spuštena, ali  diskretni osmeh krasi njeno lice.  Krenula je dalje onda kada je poverovala svojoj duši. Ni tada nije objašnjavala bilo šta, bilo kome, samo je bila srećna.


                                    Put

Ovo je moj put i ničiji više!

 Ne koračam tuđim stazama. A i zašto bih? Tada bih bila samo plagijator tuđeg života, ali ne i original sebe same. Najpoštenije je tako. Onda ne kriviš druge za svoja skretanja sa staze, ne boriš se protiv nepostojećih neprijatelja već samo gledaš svoja posla. Obična, svakodnevna ulepšana osmehom i dobrom namerom. Ko hoće shvatiće, a ko ne i nije mu bilo suđeno da bilo šta razume.

Ako se sretnemo na istoj stazi dopustiću prvenstvo prolaza, nigde ne žurim. Ne stiže na cilj jedino onaj najbrži. Ostane mesta i za nas, nešto sporije. Na cilju se ipak pogledamo u oči. Vi ćete svoj pogled možda skrenuti, ja svoj ne.

Velika je ovo planeta, ima mesta za sve. Poricanje nečijeg postojanja neće vam napraviti više mesta. Njega već imate sasvim dovoljno i ne ružite ono koje je moje. Mene vaše ne interesuje. Moje mesto pod ovim nebom mi je sasvim dovoljno i jedinstveno. Ne bih se menjala ni sa kim.
                  
                                      Prof. Katarina Brdjović

Коментари

Популарни постови са овог блога

KOJA JE CENA PRAĆENJA RIJALITI PROGRAMA?