DA LI "BITI JAKA" ZNAČI "BITI SAMA"


Nekada je bilo sramota nemati muža, danas je „sramota“ imati ga.
Slušajući razgovore žena i devojaka shvatam  gde smo se kao žene, na putu za naša prava, jednostavno izgubile. Krenule smo u borbu za feminizam, a skrenule u borbu protiv muškaraca i brakova.
Koliko puta ste čule ili izgovorile ove rečenice? Izgovarajući ih, dale ste odgovor na pitanje šta za Vas znači ljubav.
Tvrdimo da smo gospodari svojih misli i želja, a odgovore na pitanja koja se tiču naših života tražimo u drugim ljudima, knjigama, znakovima. Uvek je lakše za propale brakove i životne neuspehe okriviti onog ko je u tom trenutku „sedeo“ pored nas, nego preuzeti odgovornost za sopstvene postupke. Pitamo se „Zašto se ovo meni dešava„, ljuti na sudbinu za koju verujemo da je negde zapisana, pa upravlja nama kao marionetama.
Mislim da je očigledno da feminizam uživa slavu ali da li je jedno od njegovih pravila:
„Jaka si ako si S A M A, ili ga koristimo kao alibi za samoću koja je naš izbor?
Shvatanja i poimanja stvari, ljudi, reči su dati nama na volju. Još jedna od privilegija slobode za koju smo se vekovima borile ali biti „jaka“ znači i nositi odgovornost za svoje izbore i postupke. Biti „jaka“ ne znači biti sama.
Ne postoji idealan  odnos, jer čovek nije idealno biće. Nesuglasice i rasprave su deo našeg života i prirode, izazvane emocijama koje su se nakupljale u nama. Ljubav je kompromis.  Ako ga pravimo na poslu zarad bolje pozicije i plate, zašto je tako teško napraviti ga tamo gde si birala da budeš, jer voliš? Ljubav se samo u ljubavi takmiči.
Kao što ne podržavam mišljenje da je  svaka zena „ista“, tako ni ne mislim  da je svaki muškarac „isti“. Njihova seksualnost je takođe povezana sa njihovom voljom, kao i naša. Biraš da budeš i veran  i neveran i borac i posmatrač. Ako si vec „gospodarica samoće, zašto ne probaš da budeš i gospodarica ljubavi?
Život ne prestaje kada u njega pustiš ljubav, već kada iz njega pustiš ljubav.
Zaljubljenost je stanje, stanja su prolazna. Voleti je umetnost, a umetnik možeš biti i ti ako sebi dozvoliš, jer  ljubav nam jedina ostaje kada prođe i mladost i slava.
 „Ja sam tebe birao da volim“, rekao mi je jednom prilikom moj dragi i do sada, puno godina kasnije od izgovorene rečenice nikada nisam posumnjala u to. I kao što sam već rekla, biranje je privilegija, biraj da voliš.
P.S. Voljena žena je bezbrižna žena.
                                                   Ankica Palić

Коментари

Популарни постови са овог блога

Tijana Stojković: 10 načina za praktikovanje ljubavi prema sebi

DIRLJIVO PISMO svim ženama koje su pretrpele ili trpe NASILJE

U ČEMU LEŽI TVOJA SNAGA?